Symposium Photography Research in the Digital Age

Wat levert digitalisering in fotografie op voor onderzoekers, erfgoedinstellingen en fotografen & auteursrechthebbenden? Met onder anderen Hans Aarsman, Thom Hoffman & Geert Mul.

Vrijdagmiddag 11 december, Paradiso, Amsterdam (13:00 - 16:30 uur)

 

Door de digitalisering van grote fotografiecollecties maken erfgoedinstellingen steeds meer beelden beschikbaar, ook voor onderzoek. Hoe kun je deze grote hoeveelheden foto’s onderzoeken? En levert het nieuwe inzichten op? Wat kunnen erfgoedinstellingen doen om het gebruik van en onderzoek naar hun collecties te stimuleren? En mag dat zomaar i.v.m. het auteursrecht? En welke kansen biedt het fotografen?

Tijdens dit symposium komen zowel onderzoekers, fotografen, medewerkers van erfgoedinstellingen als auteursrechthebbenden aan het woord over de mogelijkheden en moeilijkheden van onderzoek naar fotografie in het digitale tijdperk.

Toegang is € 15,-, kaartverkoop via Paradiso.
Leden van Scherptediepte en het Nederlands Fotogenootschap hebben gratis toegang.
De voertaal op het symposium is Nederlands. 
Zie ook de bijbehorende Facebook pagina

Voorlopig programma: 

13.00 uur

Zaal open

 

 

 

 

13.30 uur

Opening door Henk van Tilburg & Martijn Kleppe

 

 

 

 

13.40 uur

Keynote Thom Hoffman

 

 

Thom Hoffman is acteur, documentairemaker en maakt als fotograaf sinds 1991 foto’s voor o.a. Revu, Volkskrant Magazine & NRC Handelsblad en stelde verschillende tentoonstellingen samen. In 2009 was hij gast-hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Momenteel is hij Cultural Professor aan de TU Delft. Hier werkt hij met een groep studenten aan het onderzoeksproject ‘Kromo Blanda - Perspectieven op Nederlands-Indie’ met als doel te komen tot een website en beeldbank Nederlands-Indie.

 

Tijdens het symposium zal Thom vertellen over dit project. Voor meer informatie over het project bij de TUDelft, zie de speciale website en wat hij erover vertelde bij RTL Late Night en Nieuwsuur

 

 

 

14.00 uur

Panel: Wat levert digitalisering in fotografie op voor…Onderzoekers?

 

 

 

Berber Hagedoorn werkt als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in multiplatform televisie & transmedia storytelling. Binnenkort promoveert ze op het proefschrift ‘Doing History, Creating Memory: Representing the Past in Documentary and Archive-Based Television Programmes within a Multi-Platform Landscape’ waar ze aan werkte terwijl ze als onderzoeker verbonden was aan het project EUscreenXL. Over dit Europese project waarbij gedigitaliseerde televisieprogramma’s online beschikbaar zijn gemaakt zal ze vertellen tijdens het symposium.

 

 

 

 

 

 

Thomas Mensink werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in computer vision: beeldherkenning door de computer. Onlangs ontving hij een prestigieuze VENI-beurs van het NWO voor zijn onderzoek naar het automatisch indexeren, classificeren en analyseren van grote hoeveelheden foto’s. Tijdens het symposium zal hij laten zien wat computer vision kan betekenen voor onderzoekers en erfgoedinstellingen.

 

 

 

 

 

14.20 uur

Keynote Geert Mul

 

 

 

Geert Mul is een mediakunstenaar en vervaardigt sculpturen, projecties en installaties voor uiteenlopende locaties zoals musea, scholen, theaters en muziekgebouwen waarbij hij algoritmes gebruikt om verbanden te leggen tussen grote hoeveelheden visuele data. Recentelijk maakte hij voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de digitale installatie Ander Nieuws.

 

Hiermee kunnen bezoekers de database van het NOS Journaal-archief ontdekken door middel van semantische analyse, interactie en data visualisatie. Eerder maakte Mul de Database-Foto-installatie W4 voor het Nederlands Fotomuseum, en hij werkt nu aan een tweede versie van deze installatie.

Voor deze en eerdere projecten won Geert Mul een aantal prijzen waaronder De Witteveen+Bos-prijs (2010) en de FIAT/IFTA Award voor Most Innovative Use of Archive (2015). Tijdens het symposium zal Geert laten zien welke nieuwe mogelijkheden hij ziet dankzij de digitale ontsluiting van beeldarchieven. Meer weten over Geert Mul? Zie ook dit recente interview in NRCq:  http://www.nrcq.nl/advertorial/hoe-big-data-en-algoritmes-kunst-kunnen-zijn

 

 

 

 

14.45 uur

Pauze

 

 

 

 

15.00 uur

Forum: Wat levert digitalisering in fotografie op voor … Erfgoedinstellingen?

 

 

 

Cecile van der Harten is hoofd van de afdeling Beeld van het Rijksmuseum. In die functie is ze verantwoordelijk voor de digitalisering van de collectie van het Rijksmuseum en het beheer van het beeldmateriaal. Dit beeldmateriaal wordt met het publiek online gedeeld in de Rijksstudio, de website van het museum. De hoge kwaliteit van het nieuwe digitale beeldmateriaal heeft de afgelopen jaren geleid tot een intensieve samenwerking met research en restauratieafdelingen binnen het Rijksmuseum. Tijdens het symposium zal Cecile toelichten welke centrale rol de fotografie speelt bij de bestudering van de collectie en in de wetenschappelijke toepassingen van het beeld.

 

 

 

 

 

Roeland Ordelman is Hoofd Onderzoek bij de afdeling Kennis & Innovatie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en verbonden aan de Universiteit Twente waar hij onderzoek doet naar het verbeteren van de toegang tot grootschalige video collecties. Daarnaast coördineert hij internationale  benchmark evaluaties rond video hyperlinking.

 

 

De afgelopen jaren is hij bij diverse internationale onderzoeks- en innovatieprojecten rond audiovisuele zoektechnologie betrokken geweest. Tijdens het symposium zal hij uitleggen hoe de resultaten uit die projecten uiteindelijk ten goede komen aan het verbeteren van de toegankelijkheid van Nederlands audiovisueel erfgoed.

 

 

 

Tim de Haan is medewerker Openbaarheid & Open Data bij het Nationaal Archief. De afgelopen jaren werkte hij aan verschillende projecten waarbij collecties van het Nationaal Archief beschikbaar werden gemaakt als open data. Tijdens het symposium zal Tim onder andere vertellen over de ervaringen van het Nationaal Archief met het beschikbaar maken van fotocollecties via Wikipedia en Flickr.

 

 

 

 

 

15.40 uur

Panel: Wat levert digitalisering in fotografie op voor … Fotografen & Auteursrechthebbenden?

 

 

 

   
 

 

 

 

Peter van den Doel is directeur van DuPho (Dutch Professional Photographers). Hiervoor was hij directeur van Spaarnestad Photo alwaar hij de digitalisering van het archief leidde en mede zorg droeg voor de overdracht en overgang van het Spaarnestad Photo archief naar het Nationaal Archief. DuPho behartigt onder andere de belangen van fotografen en ontwikkelde recent het auteursrechtenkaartje waarover Peter onder andere zal vertellen tijdens het symposium.

 

 

 

 

 

Sebastiaan ter Burg is fotograaf en werkt als een van de weinige fotografen in Nederland onder een Creative Commons By-Share Alike licentie. Hierdoor zijn al zijn foto’s beschikbaar voor anderen om te hergebruiken zonder dat hij hiervoor kosten rekent. Over zijn ervaringen vertelt hij tijdens het symposium. Zie ook een Tedx talk die hij hier eerder over hield.

 

 

 

 

 

16.10

Slotlezing: Hans Aarsman

 

 

Hans Aarsman is voormalig fotograaf en tegenwoordig voornamelijk schrijver en spreker. Zijn foto’s zijn aangekocht door het Nederlands Fotomuseum dat een deel daarvan kosteloos online beschikbaar stelt. Hans publiceerde talloze fotoboeken en beschrijft wat hem opvalt in foto’s in zijn wekelijkse column ‘De Aarsman Collectie’ in de Volkskrant . Momenteel staat hij in het theater met zijn show ‘Zelf Weten’. Tijdens het symposium zal Hans in zijn lezing spreken over de zegeningen van digitale fotografie. Meer weten over Hans Aarsman? Zie ook zijn TedXtalk 

 

 

 

16.30 uur

Afsluiting & borrel

 

Fotografen foto's sprekers: Fiona Mensink (Thomas Mensink), Werry Crone (Cecile van der Harten), Olaf Janssen (Tim de Haan), Merlijn Doomernik (Peter van den Doel), Sebastiaan ter Burg (Sebastiaan ter Burg)

Het symposium wordt in samenwerking met het Nederlands Fotogenootschap (NFg) georganiseerd en wordt mede mogelijk gemaakt door Paradiso Amsterdam, Picturae, Leiden University Press.